Wagendijk 72, Kockengen

Spengense molen is logistiek een uitdaging

Prachtig, zoals de molen daar in het Utrechts Landschap staat te schitteren met zijn donkergroene bovenhuis en witte bies. Het is echt een enorme kanjer die heel wat water uit de polder in Bijleveld heeft verzet in zijn werkzame jaren.

De buitenkant is in goede staat, helaas moet er aan de binnenkant wel het een en ander gebeuren. We hebben als EAGM een restauratieplan gemaakt en daarin gaat de meeste aandacht uit naar de onderzetel, het boven-tafelement en de koker, die zijn rot en moeten echt goed worden aangepakt. De koker staat ook nog eens scheef, we gaan de molen met dit plan echt ‘recht’ doen.

Het is gelukkig allemaal prima te herstellen, maar de molenbouwer staat wel een aantal logistieke uitdagingen te wachten. Dit monument is alleen te voet te bereiken. Voor de aanvoer van materialen zijn de mogelijkheden beperk en zal
er gedacht moeten worden aan een ponton, een kraan aan de overkant van het water of handmatig met kleine karretjes over het voetpad. Natuurlijk vinden we een oplossing en als alles meezit staat ook deze molen in 2023 weer fier te draaien.