Restauratie Haastrechtse molen eerbetoon aan I.J. de Kramer

Al bijna 125 jaar draait de familie Noorlander op de Haastrechtse Molen, een ronde stenen stellingmolen in Gouda. De poldermolen is eigendom van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en is nog steeds professioneel in bedrijf als poldermolen. De molen bemaalt met een vijzel (elektrisch of op windkracht) de polder Beneden Haastrecht en is het enige gemaal van deze polder, cruciaal dus voor het peilbeheer.

Uniek: poldermolen met stelling

In verband met de hoge dijken langs de Hollandse IJssel is de molen als stellingmolen gebouwd (betere windvang omdat de molen boven de dijk uitsteekt) en op dit moment is het de enige maalvaardige, ronde stenen poldermolen met stelling in Nederland. Eind 2018 is de molen stilgezet door Niels Noorlander omdat er groot onderhoud nodig was. Wij hebben als EAGM de werkzaamheden in kaart gebracht en de Restauratie Werkplaats Schiedam heeft al die werkzaamheden perfect uitgevoerd. Ontzettend fijn om met zulke professionals samen te werken.

Vervoer per schip

Het vervoer van de roeden met het historisch schip ‘De Pieternella’ via Rotterdam naar Gouda was een huzarenstukje en inmiddels draaien we weer. Omdat de molen bewoond wordt hebben we extra aandacht besteed aan het wooncomfort door ook de keuken aan te pakken.

Fokken

Heel bijzonder zijn de fokwieken op deze molen. Die zijn in 1962 door I.J. De Kramer ontworpen en afgestemd op het gaande werk van de molen. Wieken en het gaande werk moeten naadloos op elkaar zijn afgestemd zodat de molen bij het ideale aantal enden het grootste koppel bereikt. Naast de zeeg en de constructie van de fokken is ook de overbrengingsverhouding in de molen van belang. De eigenaar van EAGM (Paul Groen) is nog steeds onder de indruk van de theoretische kennis die De Kramer had: “Ik heb het geluk gehad om in verschillende restauraties een aantal jaren met De Kramer samen te werken eind jaren tachtig van de vorige eeuw en een belangrijk deel van de kennis die ik nu heb over fokken en Van Busselneuzen komt bij hem als leermeestervandaan. Ik vind hem nog steeds inspirerend en hij wordt terecht nog steeds gezien als een belangrijke molendeskundige. Hij slaagde erin om de fokwieken zo te construeren dat het gaande werk exact het juiste toerental draait. Toen wij de opdracht kregen om deze restauratie te begeleiden hebben we het wiekenkruis exact nagemaakt. Het is op die manier een eerbetoon aan het prachtige werk dat I.J. De Kramer heeft verricht.”

Uiteindelijk werken we met iedereen samen om de molen te laten draaien. Als het dan eindelijk zover is, na een uitgebreide restauratie, kun je niet anders dan blij zijn. Met dank aan Jesse in 't Veld en Domien Akkermans van de Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam. Ook een mooi moment voor de eigenaar het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en molenaar Niels Noorlander die er samen voor zorgen dat iedereen in de polder droge voeten houdt. Let ook even op de fraai gerestaureerde fokwieken die in 1962 door I.J. De Kramer speciaal voor deze molen zijn ontworpen. De molen kan er de komende tientallen jaren weer tegen.