Molenweg 3, Nieuwvliet

Molen Nieuwvliet kan weer optimaal uitdampen

In Nieuwvliet staat al sinds 1664 een molen op deze plek. Tot 1954 was de molen in bedrijf en raakte daarna in verval. In 1970 werd zelfs een sloopvergunning afgegeven voor dit prachtige monument. Gelukkig is het nooit zover gekomen en is de molen al meerdere keren deels gerestaureerd. Als EAGM hadden wij de eer de laatste restauratie te begeleiden. De muren zagen er ogenschijnlijk goed uit, maar hadden last van door vorstschade veroorzaaktescheuren die zich lateraal in het muurwerk bevonden. Als gevolg van deze holle ruimten had het interieur veel te lijden onder vochtoverlast.

Uitdampen

De kunst van waterdicht muurwerk is niet zozeer het waterdicht maken, maar het zorgen dat het muurwerk in droge perioden naar buiten en naar binnen kan uitdampen. De juiste metselstenen en kalkmortel zijn cruciaal in dit proces. Verder dient het oppervlak goed in verbinding te staan met het achterliggende werk zodat de capillaire werking in het muurwerk hersteld wordt.

Eerlijk restaureren

Deze fraaie grondzeiler is op een eerlijke wijzer gerestaureerd. Dat betekent dat je de eerste tijd de ingrepen bij het muurwerk nog wel ziet. Het oude overgebleven muurwerk is niet schoon gemaakt en daardoor zullen korstmossen en andere ‘vervuiling’ zich weer snel aan het nieuwe muurwerk gaan hechten. De lakmoesproef heeft de molen doorstaan. Het interieur is voor het eerst sinds lange tijd volledig droog. En zo is een slechte zomer een goede test voor pas gerestaureerd muurwerk.