Monicabrug, Utrecht

De stadskraan terug in Utrecht

Monumenten restaureren kost tijd en…..geld. Alweer in 2013 hebben we als EAGM B.V. bijgedragen om het technische ontwerp te maken voor de Middeleeuwse stadskraan die pal voor het stadhuis in Utrecht heeft gestaan. In 2022 is de Stadskraan weer in Utrecht geplaatst. Het gevaarte is 17 meter hoog en weegt zeker 30 ton. De gehele kraan wordt met mankracht aangedreven. Zo zitten er twee tredwielen in waarin je kunt lopen om het hijstouw op te winden, en vindt het zwenken van de giek plaats met twee hefbomen.

Inkomstenbron

De stadskraan is vanaf de 15e eeuw belangrijk geweest voor de stad Utrecht. Kooplieden lieten hun waren over het water langs de Vaartse Rijn en de Vecht door de Oudegracht naar de stadskraan vervoeren. De schepen werden met behulp van de kraan gelost en de goederen werden afgevoerd naar de Waag(deel van het oude stadhuis). Hier werden ze geïnspecteerd en gewogen om er belasting over te kunnen heffen. De kraan vormde op die manier een belangrijke bron van inkomsten voor de stad Utrecht.

Museumwerf Vreeswijk

De bouw is uitgevoerd op het terrein van Museumwerf Vreeswijk door leerlingen van de Ambachtsschool Vreeswijk. Het was hartverwarmend om te zien hoe de leerlingen van verschillende niveaus onder de bezielende leiding van Dimitri Marangos het ene na het andere onderdeel in eikenhout vervaardigden. Een prachtig middel om vakkrachten op te leiden met als doel het vinden van een baan die past bij mogelijkheden en talenten van de leerling.