Achtkants-molen voor Garten Center Holland in Berlijn

Garten Center Holland in Berlijn wilde graag een nieuwgebouwde, oude molen hebben en benaderde ons als EAGM om die klus te klaren. Een opdracht die ons op het lijf geschreven is. Van diverse molens hebben we onderdelen gerestaureerd en hergebruikt. Zo is het achtkant afkomstig van de molen van Steinburg. De kap komt van de molen van Breiholz en het bovengangwerk heeft in de molen van Walkendorf gezeten. De echte fijnproever/molenkenner ziet dat de achtkantstijlen in dezelfde richting staan als de legerings of bint- balken. Die bouwstijl komt in Duitsland veel voor en wordt een Bauern- achtkant genoemd.

Het is de wens van de eigenaar dat de wieken van de molen altijd draaien, dat kan natuurlijk op de wind, maar als dat niet kan moet dat op een elektrische aandrijving. In de molen gaat dan het principe van de aandrijving andersom werken en dat stelt heel andere eisen aan de verschillende onderdelen.

Krachtoverbrenging

Het bovenwiel drijft dus niet alleen maar de bonkelaar aan, maar in het geval van omgekeerde aandrijving drijft de bonkelaar ook het bovenwiel aan en laat daarmee de wieken draaien. Dat zorgt voor een heel andere krachtoverbrenging. We hebben een stalen bonkelaar bedacht, die is opgebouwd uit 20 stalen platen van 8 mm, uiteindelijk levert dat een totale dikte van 16 cm op. De bonkelaar drijft wel een houten bovenwiel aan en moet dus goed worden bijgeslepen en bewerkt om slijtage op het hout te voorkomen. Onze collega Ezra heeft daar zwaar aan zitten denken en rekenen, maar het is gelukt.

Naast de bouwbegeleiding bouwen we als EAGM bij hoge uitzondering zelf mee. Zo maken wij het wiekenkruis, de kap, en het resterende gangwerk en stellen wij de molen uiteindelijk in bedrijf.